Mihai Velicu câştigă 1.090 de euro pe lună, la care se adaugă plata gărzilor, între 11 şi 26 de euro pe oră După şase ani de facultate în România, absolvenţii de medicină sunt
Mihai Velicu câştigă 1.090 de euro pe lună, la care se adaugă plata gărzilor, între 11 şi 26 de euro pe oră
După şase ani de facultate în România, absolvenţii de medicină sunt dispuşi să mai înveţe câteva mii de pagini, plus o limbă străină, pentru a putea profesa în altă ţară. Mulţi dintre cei care pleacă să lucreze în străinătate nu o fac doar pentru bani, ci şi pentru faptul că acolo ar putea să aibă o carieră de succes.
Spania şi Italia sunt doar două dintre ţările către care migrează personalul medical din România. Dacă ar fi să facem comparaţii la capitolul salarii, România ar pierde din start. În Spania, un medic în anul întâi rezidenţiat are salariul de bază 1.090 euro lunar, la care se adaugă şi gărzile plătite de la 11 la 26 de euro pe oră, în funcţie de ziua în care se efectuează.
Mihai Velicu (27 de ani) este medic rezident în Castellon, Spania. "Din 2006, am început să caut informaţii exacte în ceea ce priveşte paşii care trebuiau urmaţi pentru a ajunge să profesez ceea ce-mi doresc, cu un salariu decent", ne-a spus el.
Mihai a dat rezidenţiat mai întâi în România, în noiembrie 2006: "În ianuarie 2007 mă aflam deja la Madrid, în sala de examen pentru medicii rezidenţi. Aflarea rezultatelor m-a pus pe gânduri, luasem examenul în Medicină de Familie în ambele ţări. Am ales Spania din două motive: salariul şi condiţiile de muncă din spitalele de aici".
Test-grilă şi bibliografia
Examenul MIR (Medico Interno Residente) este echivalentul spaniol al rezidenţiatului românesc şi durează între 3 şi 5 ani, în funcţie de specializare. El constă dintr-un test-grilă de 260 întrebări cu răspuns unic, dintre care 10 sunt de rezervă în cazul în