In lumile virtuale, cum ar fi Second Life sau Entropia, iti poti crea propriul avatar, ducand viata ideala: tu alegi cu cine vorbesti, cu cine lucrezi si, mai ales, cu cine ai o relatie. De la sex pasager pana la casatorie si copii tridimensionali, viata pe care o ai online poate compensa ce iti lipseste in viata reala.
Ce se intampla insa cand ai acasa o partenera sau un partener, iar tu ai discutii fierbinti pe chat sau faci sex in Second life? Se poate numi acest lucru adulter, fiind el chiar si doar virtual?
Nu se poate spune ca lumile virtuale au propagat cultura adulterului, pentru ca acest lucru se intampla de cand lumea. De asemenea, nici toti cei care isi fac un cont in Second Life sau alte lumi virtuale, nu o fac neaparat pentru a avea parte de sex.
Cu toate acestea insa, lumile virtuale i-au incurajat pe oameni sa caute experiente noi. Ei pot fi cine si ce vor. Femeia stearsa pe care o vezi in magazinul de vizavi cumparand niste lentile de contact ar putea deveni o vampa in lumea virtuala. Sau ar putea deveni un barbat. Sau un varcolac, orice.
Conform msnbc.msn.com, Jeremy Bailenson si Nicholas Yee de la Universitatea Stanford au efectuat, in 2007, un studiu cu titlul "Efectul Proteus", Proteus aparand in mitologia greaca drept un zeu marin ce se putea metamorfoza. Rezultatele au aratat ca imaginea pe care utilizatorii o aveau despre sine le influenta comportamentul, participantii cu avataruri mai atragatoare tinzand sa devina intimi rapid, in mai putin de un minut, cu un strain.
Notiunea de adulter variaza de la cuplu la cuplu
Intr-un spatiu virtual poti fi sexi, increzator si poti face lucruri la care nici nu ai indrazni sa te gandesti in viata reala. "Personajul meu este tot ceea ce ar fi trebuit sa fiu eu... Reprezinta tot ceea ce ar fi trebuit sa fac acum cativa ani...", spune o utilizatoa