Prabusirea bancii de investitii Bear Stearns, una dintre cele mai vechi institutii financiare de pe Wall Street, anunta vremuri si mai grele pentru sectorul financiar american.
De-a lungul istoriei Wall Street, schimbarile majore ale sistemului au culminat intotdeauna cu prabusirea unui nume de rezonanta, scrie Los Angeles Times.
Un punct de referinta in acest sens este decembrie 1994, cand Orange County a cerut protectie impotriva falimentului, dupa ce firma a fost "surprinsa" pe picior gresit de o majorare semnificativa a dobanzii de politica monetara. De asemenea, in 1998 fondul de investitii Long-Term Capital Management a primit un imprumut de urgenta din partea Fed, aflandu-se in pragul falimentului ca urmare a pariurilor gresite pe o piata aflata intr-un declin accentuat. In ambele cazuri, prabusirea unor nume de referinta ale industriei au marcat sfarsitul crizei financiare, ci nu inceputul unui declin si mai accentuat.
De data aceasta insa, odata cu anuntul surpriza privind operatiunea de salvare a gigantului Bear Stearns de catre Fed, multi dintre reprezentantii Wall Street spun ca exista foarte putine sanse ca o asemenea miscare sa reprezinte preludiul unor vremuri mai bune.
Iar acest punct de vedere este impartasit de majoritatea expertilor, care spun ca infuzia de lichiditate in Bear Stearns si achizitia ulterioara de catre JP Morgan pentru numai 2 dolari pe actiune nu reprezinta altceva decat un avertisment privind eventuale probleme mult mai mari si care ar ajunge sa testeze la maximum rezistenta Fed, a economiei americane, dar si a contribuabililor, in masura in care guvernul se implica din ce in ce mai mult in rezolvarea problemelor din segmentul de creditare.
"Vom pierde, intr-o forma sau alta, mai multe institutii financiare inainte de finalul actualei crize", a declarat Allen Sinai de la compania de con