Dacă vom reuşi să absorbim banii UE, peste cinci ani România nu va mai arăta la fel, spune Eugen Teodorovici, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Ne pregătim pentru a lua cu adevă rat startul spre fondurile europene. Cu o parte dintre programe disponibile, iar altele pe cale de lansare, banii din fondurile structurale şi de coeziune, în sumă de 19,7 miliarde de euro, aşteaptă să intre, prin proiecte, în bugetele primăriilor, ale consiliilor judeţene şi ale companiilor din România.
Odată cu publicarea ghidurilor solicitantului va dispărea şi întrebarea devenită atât de obişnuită în ultimul an: „Când şi pentru ce putem să aplicăm?“. Însă nu goana de a depune multe proiecte este importantă, consideră Eugen Teodorovici, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor.
„De multe ori, nu nivelul absorbţiei contează, ci proiectele în care ai folosit banii respectivi“, care trebuie să aibă un impact real. Potenţialii beneficiari sunt pregătiţi, funcţionarii din sistem la fel şi nici firmele de consultanţă nu se lasă mai prejos. „Va fi o creştere masivă a numărului firmelor de consultanţă în perioada următoare. Din afară au venit şi probabil vor mai veni, dar sunt convins că vor apărea foarte multe firme româneşti de consultanţă“, estimează oficialul.
„Nu vă bazaţi pe consultanţi“
Cu toate că nu contestă ajutorul care poate veni din partea consultanţilor pentru pregătirea proiectelor, Eugen Teodorovici susţine că „oamenilor nu trebuie să le lipsească încrederea“. Adică, să se implice mai mult în elaborarea proiectului şi să nu se grăbească să lase pe seama consultanţilor întregul proces de accesare a banilor europeni.
Cât despre cele câteva mii de funcţionari implicaţi în gestionarea banilor, reprezentanţii Ministerului Finanţelor caută soluţii să-i fidelizeze, astfel încât să nu exis