Ucraina şi-a intensificat eforturile pentru a obţine susţinerea Germaniei şi Franţei în vederea includerii Kievului în Planul pentru aderarea la NATO (MAP). În acelaşi timp, preşedintele
Ucraina şi-a intensificat eforturile pentru a obţine susţinerea Germaniei şi Franţei în vederea includerii Kievului în Planul pentru aderarea la NATO (MAP). În acelaşi timp, preşedintele Viktor Iuşcenko a încercat să atenueze îngrijorările occidentalilor în legătură cu opoziţia ucrainenilor faţă de o aderare la Alianţă.
Biroul preşedintelui Viktor Iuşcenko a publicat fragmente din scrisorile trimise unor ţări NATO şi secretarului general Jaap de Hoop Scheffer, precizând că decizia de a organiza un referendum pe această temă şi campania pro-NATO vor duce la susţinerea populaţiei faţă de eventuala aderare a ţării la această instituţie.
Germania şi Franţa se află în fruntea unui grup de ţări occidentale care nu vor ca relaţiile cu Rusia să fie afectate de eventuala aderare a Ucrainei la NATO. Cei 26 urmează să decidă dacă vor acorda Ucrainei şi Georgiei statutul de membru MAP - un pas important pe calea aderării - la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Bucureşti de luna viitoare.
Opoziţia de la Kiev a blocat lucrările Parlamentului timp de mai multe săptămâni, după ce s-a aflat că Ucraina a cerut integrarea în MAP în luna ianuarie, fiind organizate şi o serie de proteste. Disputa a fost rezolvată când guvernul a promis organizarea unui referendum.
Potrivit sondajelor, ucrainenii se opun aderării la NATO, în special cei din regiunile în care se vorbeşte limba rusă, în estul şi sudul ţării. "Suntem siguri că liderii din opoziţie care nu sunt radicali vor sprijini real interesele naţiunii", se menţionează în scrisoare, care este semnată de preşedintele Viktor Iuşcenko şi de premierul Iulia Timoşenko.