Milioane de greci care lucrează în sectorul public erau, ieri, aşteptaţi să protesteze faţă de reformele guvernului condus de Kostas Karamanlis privind sistemul de pensii. Principalele sindicare elene, Confederaţia generală a muncitorilor greci (GSEE, 600.000 de aderenţi) şi Federaţia funcţionarilor (Adedy, 200.000 de membri), i-au chemat pe oameni în stradă, promiţând un protest rar întâlnit în istoria industrială a ţării, relatează BBC România. Greva de 24 de ore a salariaţilor a determinat suspendarea activităţii serviciilor de transporturi publice. Avioanele companiei naţionale Olympic Airlines vor rămâne la sol, în timp ce compania particulară Aegean Airlines a anulat 23 de zboruri, între care trei internaţionale, şi a modificat orarul altor 28 de curse din cauza controlorilor de zbor, care vor opri lucrul timp de patru ore, informează Rompres.
Câteva sectoare erau deja perturbate încă de marţi din cauza grevelor angajaţilor de la Compania de Electricitate a Greciei (DEI), de la bănci, metrou, tramvaie, căile ferate, precum şi ale avocaţilor şi lucrătorilor municipali. Din cauza acestor proteste, în ultimele zile, au avut loc pene de electricitate, pieţele financiare au fost perturbate, iar pe străzi au apărut munţi de gunoaie.
GUVERNUL SUSŢINE CĂ EVITĂ UN COLAPS
Nemulţumirile funcţionarilor nu i-au înduioşat însă pe guvernanţi, chiar dacă reformele vizate de Cabinetul Karamanlis vor afecta în mod special pe salariatele femei (cu atât mai mult pe cele cu copii), care până acum se puteau pensiona anticipat, în unele cazuri cu pensie întreagă. Noile prevederi vor reduce, de altfel, de la peste 100, la 13 numărul fondurilor de pensii şi va oferi stimulente angajaţilor pentru a-şi amâna ieşirea la pensie. Mai mult, vor fi eliminate multe pensii speciale, relatează IHT. Guvernul susţine în continuare că adoptarea acestor măsuri este absolut