Monumentul istoric ar putea fi afectat de lucrările la ansamblul rezidenţial care se construieşte la doar câţiva zeci de metri distanţă Palatul Culturii din Iaşi, monument încadrat în
Monumentul istoric ar putea fi afectat de lucrările la ansamblul rezidenţial care se construieşte la doar câţiva zeci de metri distanţă
Palatul Culturii din Iaşi, monument încadrat în clasa I de risc seismic, vibrează la propriu din cauza săpăturilor de la Palas, un proiect imobiliar care se ridică în imediata vecinătate a clădirii de patrimoniu. Ansamblul de locuinţe şi spaţii comerciale este construit de Iulius Group, care a primit în concesiune de la Consiliul Local Iaşi, în 2004, 12 hectare de teren pentru ridicarea Palasului.
Muzeografii, dar şi salariaţii de la Biblioteca "Gh. Asachi", situată în partea de nord-vest a Palatului Culturii, spun că aproape în fiecare zi se cutremură clădirea. "Vibrează sistematic. Prima dată când am simţit zguduiturile, chiar am crezut că e cutremur.
Fetele de la muzeu au ieşit speriate afară", povesteşte unul dintre electricienii angajaţi la Palatul Culturii. În plus, salariaţii de la Palat mai au de suportat şi penele de curent electric zilnice, care perturbă întreaga activitate. "De multe ori, se opreşte curentul şi la intervale de câteva minute", a precizat directorul Palatului Culturii, Lăcrămioara Stratulat.
"Ni s-a spus că nu au efecte negative"
Directorul a cerut explicaţii reprezentanţilor Iulius Group, firmă condusă de omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu. Răspunsul primit nu rezolvă însă situaţia în niciun fel. "Ne-au răspuns că Palas are o reţea separată de energie electrică, lucru confirmat şi de E.On, iar în ceea ce priveşte trepidaţiile, ni s-a spus că acestea nu au efecte negative asupra Palatului", afirmă Stratulat.
De asemenea, Dascălu a asigurat că totul este monitorizat în permanenţ