Principala provocare pentru scolile care ofera programe MBA este sa isi convinga potentialii studenti de utilitatea acestora.
"Lumea este inca speriata de pret, desi exista oameni cu bani in Romania. Problema este sa ii faci pe manageri sa constientizeze importanta urmarii unui program de instruire manageriala. Este greu sa ii convingi pe oamenii care au deja succes de utilitatea unui program de MBA si, mai mult, ca merita sa investeasca in el", spune Sebastian Munteanu, director de program Professional MBA in Project and Process Management, care va fi oferit incepand cu luna mai pe piata locala.
Romania este o economie emergenta, iar lucrurile se intampla foarte repede, si in acest context devine foarte important sa faci lucrurile ca la carte, sa folosesti metode verificate, testate, pentru a fi competitiv.
"Este ceva sa faci lucrurile folosind experienta ta si cu totul altceva sa le faci pe baza unor modele care si-au dovedit anterior eficienta", spune Munteanu, adaugand ca lansarea programului de MBA in project si process management are legatura cu faptul ca specializarea este inca insuficient acoperita la nivel local.
Un manager de proiect castiga, in medie, 1.500 de euro pe luna, in timp ce un project manager foarte bun poate ajunge la castiguri de 10.000 de euro lunar. Un project manager are rolul de a asigura legatura intre echipa care lucreaza pe proiect si project owner, cel care investeste banii. In prezent, in Romania exista in jur de 200 - 250 de project manageri acreditati, dar numarul lor real este cu mult mai mare. "In fiecare companie exista oameni care se ocupa de managementul proiectelor, chiar daca functia lor are alta titulatura."
Munteanu este de parere ca managerilor romani le liseste inca o standardizare a sarcinilor dintr-un proiect, precum si un limbaj comun, elemente care sunt atat de des intalnite i