Anul trecut au ajuns in tara doar aproximativ 40% cele peste 1,3 miliarde de euro alocate de Comisia Europeana sub forma fondurilor structurale. "Oamenii din administratie vorbesc despre legi, norme, directive, insa prin fondurile structurale circula bani. Degeaba exista procedurile, daca nu stim cum sa le folosim", spune Dorina Poanta, director executiv al Centrului European de Relatii Internationale si Studii Strategice, care ofera din acest an primul Master of Public Administration (MPA) de pe piata locala.
Fondurile structurale sunt gestionate de administratia publica, insa si bancile sunt puternic implicate in finantarea proiectelor care beneficiaza si de componenta structurala.
"In cazul accesarii fondurilor structurale, exista si un aport propriu. Cel care solicita finantare fie are surse proprii, fie se imprumuta de la banci. Sistemul bancar este puternic implicat astfel in tot procesul si este necesara formarea unei elite profesionale in acest sens", mai adauga Poanta.
Programul de MPA este oferit in parteneriat cu CIPA - Centrul International de Politici Publice Administrative din Bruxelles -, care este acreditat de Universitatea din Limerick. Cei 25 de studenti inscrisi in prima serie au pana in 35 de ani si sunt implicati intr-un fel sau altul in administratia publica, 12 dintre ei detin functii de conducere in banking, in timp ce 13 lucreaza chiar in administratie. Urmarea unui astfel de program reprezinta o provocare. "Oricine vrea sa faca performanta are timp si pentru el. Exista un cost al optiunii mereu in viata, trebuie sa renunti la ceva pentru a face altceva", spune Poanta. Desi este un program destinat administratiei publice, Poanta spune ca are o componenta de business, fapt demonstrat si de faptul ca jumatate dintre cei inscrisi sunt bancheri cu experienta in probleme de administratie.
Inscrierea pentru prima serie