Un program MBA urmat fara a fi corelat cu propriile asteptari si obiective inseamna in final o cheltuiala, si nu o investitie.
"La modul general, exista parerea conform careia este 'bine' sa ai un MBA in CV si ca poti obtine titlul de la orice universitate, pe ideea ca nu sunt mari diferente intre aceste programe. Un program de MBA urmat fara a fi corelat cu propriile asteptari si obiective inseamna in final o cheltuiala, si nu o investitie", este de parere Marcel Duhaneanu, rectorul Scolii Postuniversitare de Afaceri Romano-Americane Asebuss.
Or, chiar daca oferta de programe de pe piata este din ce in ce mai bogata, fiecare candidat trebuie sa judece prin prisma obiectivelor de dezvoltare pe care si le propune. Preturile programelor de MBA sau Executive MBA de pe piata locala pornesc de la cateva mii de euro si ajung pana la peste 30.000 de euro, iar in strainatate chiar depasesc 100.000 de euro.
"Este foarte important, insa, ca printre criteriile de alegere a unui program, fiecare candidat sa stranga informatii despre cursuri, echipa de profesori, modalitatea de predare, istoricul scolii, absolventii si rezultatele lor in timp, recunoasterea internationala a diplomei sau rigurozitatea selectiei, iar criteriul financiar sa fie secundar", completeaza Bianca Ioana, director de marketing al Asebuss.
In urmatoarea perioada este posibil sa asistam la un fenomen de proliferare a programelor de master si MBA datorita aplicarii Acordului de la Bologna. "Se incheie perioada de trei ani de la aplicarea acordului, ceea ce inseamna ca majoritatea absolventilor a trei ani de facultate se vor inscrie in etapa a doua, de master, pentru finalizarea studiilor de licenta. Iar o mare parte a programelor de master oferite de universitatile particulare si de stat sunt in domeniul administrarii afacerilor", precizeaza Duhaneanu.
Mai mult decat