Sănătatea economiei americane este etalonul de risc pentru restul lumii. Se spune că restul economiei mondiale răceşte când strănută America. Economia unicei superputeri rămase în lume a trecut însă de mult de simplul strănut, demonstrând simptomele unei viroze cum de mult nu s-a mai văzut, ale cărei consecinţe au mari şanse să fie simţite până şi în România. Evenimentele din ultima săptămână şi contextul istoric al acestora dezvăluie magnitudinea sit
Sănătatea economiei americane este etalonul de risc pentru restul lumii.
Se spune că restul economiei mondiale răceşte când strănută America. Economia unicei superputeri rămase în lume a trecut însă de mult de simplul strănut, demonstrând simptomele unei viroze cum de mult nu s-a mai văzut, ale cărei consecinţe au mari şanse să fie simţite până şi în România.
Evenimentele din ultima săptămână şi contextul istoric al acestora dezvăluie magnitudinea situaţiei în care se află economia Statelor Unite şi, mai ales, sectorul financiar american.
Bear Stearns, una din primele zece bănci de investiţii de pe Wall Street, a încercat în zadar, săptămâna trecută, să combată zvonurile privind incapacitatea de plată a obligaţiilor sale. Escaladarea acestor zvonuri, manifestată prin garanţiile din ce în ce mai stricte pe care partenerii Bear Stearns le cereau pentru a executa tranzacţii cu banca, au sfârşit prin a adeveri această premoniţie.
Atât de dramatică şi năprasnică a fost deteriorarea inventarului de active al Bear Stearns, că Rezerva Federală din New York, filiala cea mai puternică a băncii centrale americane, a decis să ofere o linie de credit intermediată de J.P. Morgan Chase, un rival al Bear Stearns. Necesitatea ca J.P. Morgan să intermedieze această manevră a fost impusă de legea americană, car