În fiecare an, pe rafturile librăriilor româneşti ni se pun la dispoziţie peste 40 de milioane de volume. În medie, două cărţi pe cap de locuitor, cu una mai mult decât în 2002, anul în care a fost realizat ultimul studiu despre industria cărţii. Sursa: Reuters
În lipsa statisticilor, editorii estimează că piaţa de carte autohtonă valorează peste 80 de milioane de euro. În România sunt trecute pe hârtie peste 5.000 de edituri, însă doar 753 sunt active.
Fie din lipsă de fonduri, fiedin dezinteres, industriacărţii din România nu afost „diagnosticată“ delocîn ultimii şase ani. Din 2002, de laultimul studiu al AsociaţieiEditorilor din România (AER), nus-au mai întocmit niciun fel destatistici, deşi piaţa a evoluatspectaculos. „Din păcate, ne lipsescradiografiile serioase, periodice,precise - fiecare editor îşicompune şi interpretează, maimult sau mai puţin impresionist,direct sau indirect, propriaimagine despre cum este piaţa decarte“, remarcă Lidia Bodea,director editorial al Humanitas.
Editorii se pun de acord căvaloarea pieţei depăşeşte 80 demilioane de euro, dublu faţă de câta stabilit în 2002 studiul realizatde AER. „Cifrele de afaceri cumulateale membrilor AER, aferenteanului 2006, însumează circa 45de milioane de euro. Prin extrapolare,putem presupune că cifrade afaceri a industriei româneştide carte este de circa 100 de milioanede euro“, precizeazăCristian Juncu, director executivAER. Printre cei peste 70 demembri ai AER se află însă şidistribuitori, aşadar cifrele nu vinexclusiv de la editori.
„Suntem un jucător slab“
Cititorii nu par să ţină pasul cuboomul editorial, iar Lidia Bodeapune eticheta: „Suntem un«jucător slab», foarte departe nudoar de Franţa, Anglia, dar chiarde Ungaria, Polonia“.
În Ungaria,o ţară cu circa 10 milioane delocuitori, se scot cărţi de 350 demilioane de euro, d