La cinci ani de la declanşarea ofensivei americane împotriva regimului lui Saddam, bilanţul războiului zugrăveşte un dezastru complet.
Războiul lansat pe 20 martie 2003 de Statele Unite în Irak a încheiat aproape un sfert de secol de dictatură brutală şi a reuşit să-l înlăture pe Saddam Hussein. Totuşi, promisiunile de stabilitate şi prosperitate făcute irakienilor nu au fost îndeplinite, comentează AFP. Dacă în ultimele luni valul de violenţe s-a diminuat, în special în capitală, Bagdadul rămâne scena unor atentate sângeroase. Relativa acalmie din alte regiuni este atribuită întăririlor trimise de SUA începând cu februarie 2007, dar şi armistiţiului unilateral de încetare a focului a principalei miliţii şiite, Armata lui Mahdi, condusă de tânărul lider radical Muqtada al-Sadr.
După securitate, irakienii au ca scop relansarea economiei. Dar situaţia nu este promiţătoare, şomajul afectând între 25% şi 50% din populaţia activă a ţării (25 de milioane de locuitori). În ceea ce priveşte producţia de petrol, principala resursă a ţării, oficialii irakieni spun că aceasta ar fi depăşit nivelul antebelic, ajungând la 2,9 milioane de barili pe zi. Analiştii spun însă că nu depăşeşte 2,2 milioane de barili pe zi.
Utilităţile lipsesc, corupţia - nu
Serviciile publice, cum ar fi alimentarea cu apă şi furnizarea de electricitate, nu au fost restabilite. Există şi un blocaj alarmant al instituţiilor înfiinţate după înălturarea lui Saddam, instituţii care ar fi trebuit să marcheze începutul unei democraţii reprezentative.
Parlamentul, dominat de o alianţă a şiiţilor şi kurzilor, nu poate emite legi importante din cauza neînţelegerilor dintre partidele politice comunitare. Un raport din 2007 al Ambasadei SUA la Bagdad a concluzionat că în toate ministerele irakiene există un nivel ridicat de corupţie, punând la îndoială