Numărul tinerilor români care pleacă să studieze în ţara lui Goethe a crescut, în zece ani, de la 700 la peste 4.300, în prezent. Germania este pentru ei un magnet mai puternic decât SUA. Aderarea la Uniunea Europeană a simplificat procedurile de admitere a studenţilor români în universităţile din spaţiul comunitar. Ca efect, mulţi tineri din ţara noastră profită de noile oportunităţi şi aleg să meargă la studii la cele mai bune universităţi europene. „Ro
Numărul tinerilor români care pleacă să studieze în ţara lui Goethe a crescut, în zece ani, de la 700 la peste 4.300, în prezent. Germania este pentru ei un magnet mai puternic decât SUA.
Aderarea la Uniunea Europeană a simplificat procedurile de admitere a studenţilor români în universităţile din spaţiul comunitar. Ca efect, mulţi tineri din ţara noastră profită de noile oportunităţi şi aleg să meargă la studii la cele mai bune universităţi europene. „Românii care au o diplomă de bacalaureat au dreptul să urmeze o facultate în Germania. În principiu, pentru admitere nu trebuie să susţină alte teste suplimentare, cu excepţia celor care demonstrează cunoaşterea limbii“, spune Reimar Müller, directorul Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) din Bucureşti.
Dar cunoaşterea limbii germane nu este obligatorie, pentru că, de mai bine de un deceniu, multe universităţi din această ţară au început să ofere programe la care primul an sau primii doi ani de studiu se desfăşoară în engleză, iar apoi cursurile continuă în germană, după ce studentul a avut timp să înveţe această limbă.
Tinerii din ţara noastră care aleg să studieze în Germania mărturisesc că i-a atras foarte mult calitatea sistemului de educaţie. „Cursurile sunt foarte, foarte utile şi bine gândite, la fel seminarele şi laboratoarele. Dotarea este uluitoare. Învăţăm s