Companiile internaţionale au început să vândă asigurări de titluri de proprietate în România. Să te asiguri împotriva revendicării unui teren poate părea un moft pentru investitorii autohtoni. Nu însă şi atunci când în jocul imobiliarelor sunt aruncate sute de milioane de euro. Când divizia de investiţii imobiliare a Allianz a cumpărat, în 2007, trei dintre cele mai mari clădiri de birouri din Bucureşti, pentru 110 milioane de euro, riscul atacării în instanţă
Companiile internaţionale au început să vândă asigurări de titluri de proprietate în România. Să te asiguri împotriva revendicării unui teren poate părea un moft pentru investitorii autohtoni. Nu însă şi atunci când în jocul imobiliarelor sunt aruncate sute de milioane de euro.
Când divizia de investiţii imobiliare a Allianz a cumpărat, în 2007, trei dintre cele mai mari clădiri de birouri din Bucureşti, pentru 110 milioane de euro, riscul atacării în instanţă a tranzacţiei de către autorităţile publice locale sau posibila revendicare neaşteptată asupra terenurilor aferente a primit atenţia unei armate de specialişti - avocaţi, evaluatori, asigurători. Germanii au recurs la soluţia asigurării tuturor riscurilor care puteau să apară din transferul dreptului de proprietate, în condiţiile în care pentru tripla achiziţie imobiliară s-a plătit, la acea vreme, o sumă-record.
O poliţă de asigurare care să ofere protecţie împotriva cererilor de retrocedare, falsurilor în acte, fraudelor, problemelor cu autorizaţiile de construcţie sau chiar împotriva atacării dreptului de proprietate în cazul unui divorţ poate costa între 0,3% şi 1% din suma asigurată.
Având în vedere că prima este unică, pentru toată durata deţinerii titlului de proprietate, 50.000 de euro cheltuite cu poliţa de asigurare nu mai pare o sumă atât de