Sectia de Stiinte ale Naturii din Parcul Monument a Muzeului Brailei a organizat fotoexpozitia cu tema: "De la Homo Erectus la Homo Sapiens". Aceasta este deschisa publicului brailean in perioada martie - aprilie. Expozitia fotografica cuprinde evolutia hominidelor incepind cu Proconsul si pina la Homo sapiens. Prin aceasta expozitie, vizitatorii pot observa ipoteza stiintei referitoare la evolutia omului. Fotoexpozitia a fost realizata de seful sectiei de Stiintele naturii, dr. Nicolae Onea, alaturi de Elena Buzea, referent stiintific.
Omul este una din ultimele fiinte aparute pe Terra. Noile descoperiri arata aparitia primului hominid acum 3 - 4 milioane de ani in urma si prezenta Homo Sapiens, acum 250.000 de ani.
In anul 1974 a fost descoperit in Etiopia scheletul unui hominid datind de peste trei milioane de ani. Acest hominid se pare ca mergea pe doua picioare, stind drept, iar dintii, formati din molari foarte mari, aveau deja caracter uman. El apartinea familiei "Australopitecus". Craniul acestei clase are dimensiuni modeste, de 600-800 cm cubi. Evolutia omului a avut loc foarte lent. Omul progresa din etapa in etapa, in functie de dezvoltarea sa cerebrala.
Astfel apare "Homo Habilis" care este obisnuit cu viata in grup. "Homo Erectus" este primul care cunoaste focul. Fata sa incepe sa se aplatizeze. Volumul cavitatii cerebrale are o marime medie de 1000 cm cubi. El apare cu 1,5 milioane ani in urma. In continuare, apare "Homo Sapiens". Acesta are un creier voluminos, de 1.500 cm cubi. Este "intelept", isi ingroapa mortii si incepe sa deseneze pe peretii pesterilor. Scheletul sau se aseamana cel mai mult cu cel descoperit in 1868 la "Cro-Magnon". "Cro-Magnon" este stramosul nostru direct. Din el provine omul modern "Homo Sapiens Sapiens". Evolutia omului s-a desfasurat pe o perioada de peste patru milioane de ani si continua s