Ţările UE vor putea să-şi sporească producţia de lapte cu 2% faţă de cotele alocate anterior, începând cu 1 aprilie. Măsura vizează scăderea preţului laptelui pe piaţa europeană. Parlamentul European (PE) a aprobat săptămâna trecută noua reglementare, în timp ce producătorii din mai multe state ale UE, inclusiv cei din România, protestau în stradă faţă de preţul mic oferit de procesatori pentru laptele materie primă. Deşi au votat proiectul propus de C
Ţările UE vor putea să-şi sporească producţia de lapte cu 2% faţă de cotele alocate anterior, începând cu 1 aprilie. Măsura vizează scăderea preţului laptelui pe piaţa europeană.
Parlamentul European (PE) a aprobat săptămâna trecută noua reglementare, în timp ce producătorii din mai multe state ale UE, inclusiv cei din România, protestau în stradă faţă de preţul mic oferit de procesatori pentru laptele materie primă.
Deşi au votat proiectul propus de Comisia Europeană, europarlamentarii şi-au exprimat temerea că o creştere uniformă de 2% ar conduce la preţuri prea scăzute pentru fermierii aflaţi deja în dificultate, în contextul în care producţia se situează în multe regiuni sub nivelul minim al cotelor alocate. Creşterea cotei ar însemna un plus de 2,84 milioane de tone de lapte, în întreaga UE, pentru anul agricol 2008/2009, faţă de cantitatea totală din prezent, de 145,7 milioane de tone. Europarlamentarii doresc ca, în cazul depăşirii noilor cote, să nu se plătească taxe decât dacă se va constata un excedent la nivel comunitar.
Limitarea producţiei de lapte în ţările Comunităţii europene a fost decisă în 1984, când s-au introdus aşa numitele cote. Scopul principal al acestei scheme era reducerea dezechilibrului între oferta şi cererea de pe piaţa laptelui, astfel încât preţul acestuia să nu scadă sub nivelul cost