Contradictie. BNR sustine economisirea in lei, bancile ofera dobanzi in pierdere
Arpad Dobre
Dobanzile oferite de banci pentru economile populatiei scad si nu mai acopera nici inflatia, iar ratele la credite cresc de la o luna la alta. Potrivit celui mai recent Buletin lunar statistic al Bancii Nationale a Romaniei, media dobanzilor la depozitele la termen, in lei, pe 1-3 luni, a scazut la 6,72% pe an in ianuarie 2008, de la 6,99% in decembrie 2007. Cei care au depus bani la banci au iesit in pierdere deoarece, in februarie 2008, statistica oficiala a consemnat o rata anuala a inflatiei de aproape 8%, anuland castigurile depunatorilor. Potrivit BNR, la creditele de consum in lei, media dobanzilor a fost de 14,08%/an in decembrie 2007 si a crescut la peste 14,5%/an in ianuarie 2008, ceea ce a dus la la scumpirea din mers a ratelor.
Solutii
Este cunoscut faptul ca BNR nu incurajeaza traiul pe datorie, dar sustine economisirea in lei, fapt pentru care a si majorat la 9%/an dobanda de referinta. Daca nu sunteti multumiti de dobanzile oferite de banci, puteti sa va investiti leii in aur (si-a dublat valoarea in ultimii cinci ani, potrivit statisticii BNR) sau valuta (preferabil doar euro sau franci elvetieni).
Prudenta. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, recomanda bancilor temperarea creditarii
Contradictie. BNR sustine economisirea in lei, bancile ofera dobanzi in pierdere
Arpad Dobre
Dobanzile oferite de banci pentru economile populatiei scad si nu mai acopera nici inflatia, iar ratele la credite cresc de la o luna la alta. Potrivit celui mai recent Buletin lunar statistic al Bancii Nationale a Romaniei, media dobanzilor la depozitele la termen, in lei, pe 1-3 luni, a scazut la 6,72% pe a