Direcţia Naţională Anticorupţie Cluj a demarat cercetările faţă de tranzacţiile din jurul investiţiei de la Jucu.
Direcţia Naţională Anticorupţ ie Serviciul Teritorial Cluj a solicitat ieri Consiliului Judeţean Cluj întreaga documentaţ ie privind investiţia Nokia de la Jucu. „Să ne puneţi la dispoziţie documentaţia aferentă demarării şi continuării negocierilor cu compania finlandeză Nokia, materializate prin încheierea contractului de asociere în participaţiune privind deschiderea fabricii de telefoane mobile din localitatea Jucu, judeţul Cluj, precum şi a concesionării terenului aferent (oferte; scrisoarea de intenţie; corepondenţă; contracte etc.)“, se arată în documentul semnat de procurorul-şef interimar al DNA Cluj, Laura Oprean.
„Ceea ce fac cei de la DNA este contrar intereselor naţionale“
Solicitarea procurorilor DNA legată de investiţia Nokia este neprocedurală, susţin voci avizate în Dreptul Penal, iar lucrarea la care şeful DNA Cluj face referire este înregistrată în registrul de sesizări şi reclamaţii şi nu în cel de Penal. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a declarat că în acest caz procurorii nu pot solicita copii după acte. „După părerea mea, procurorii pot cere acte doar dacă este începută urmărirea penală. Dacă nu este, atunci cererea este în afara cadrului penal“, a spus Mateuţ.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, nu a ezitat să dea replica, subliniind că negocierea cu Nokia s-a făcut într-un cadru perfect legal. „Ceea ce fac cei de la DNA este contrar intereselor naţionale, cele ale judeţului Cluj şi ale Nokia. Mă gândesc acum să opresc discuţiile cu două firme de renume mondial, fiecare vrând să investească în judeţul Cluj câte un miliard de euro. Nu cunosc obiectul anchetei demarate de DNA, dar nu vreau să cred că în spatele sesizării DNA este vorba despre o acţiune pur electorală, c