Starea de stres suportata de parinti de-a lungul zilei ii poate afecta si pe copii, deoarece acestia devin mult mai sensibili in fata bolilor, arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Rochester, preluat de BBC News. Specialistii nu stiu inca daca sistemul imunitar al celor mici isi revine dupa ce perioada de anxietate a parintilor trece sau ramane afectat.
In prezent, se cunoaste faptul ca stresul poate provoca schimbari ale sistemului imunitar, facand ca organismul sa fie predispus la infectii si alte boli. Cu toate acestea, noul studiu publicat intr-o revista medicala, Brain, Behaviour and Immunity, este primul care aduce dovezi pentru a demonstra teoria potrivit careia stresul poate fi transmis de la parinti la copii.
Cercetatorii aflati sub coordonarea dr. Mary Casera au monitorizat activitatea zilnica a parintilor a 169 de copii. Analiza s-a desfasurat de-a lungul a trei ani, timp in care parintii au notat fiecare problema de sanatate inregistrata de copii.
Inainte de inceperea cercetarii, s-a evaluat si starea de sanatate mentala a parintilor. Numarul total de afectiuni suferite de micuti s-a dovedit a fi cu mult mai mare in cazul copiilor ai caror parinti prezentau un stres emotional crescut. In plus, s-au masurat si celulele imunitare existente in sangele micutilor, observandu-se ca cei cu parinti mai stresati aveau un nivel mai mare de astfel de celule.
Integral in Adevarul. Starea de stres suportata de parinti de-a lungul zilei ii poate afecta si pe copii, deoarece acestia devin mult mai sensibili in fata bolilor, arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Rochester, preluat de BBC News. Specialistii nu stiu inca daca sistemul imunitar al celor mici isi revine dupa ce perioada de anxietate a parintilor trece sau ramane afectat.
In prezent, se cunoaste faptul ca stresul poate