Reducerea de 0,75%, pana la 2,25%, a dobanzii de referinta realizata de banca centrala americana (Fed) nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor investitorilor, desi a fost una dintre cele mai semnificative operatiuni de acest fel efectuate in istoria institutiei, scrie presa internationala.
Miscarea Fed a fost ultima dintr-o serie de actiuni efectuate in ultimele doua saptamani care au avut drept scop imbunatatirea nivelului de lichiditate de pe piata financiara. Din septembrie 2007 pana acum banca centrala a efectuat sase operatiuni de reducere a dobanzii de politica monetara, doua dintre acestea avand loc in ianuarie, la o diferenta de timp de numai opt zile. Fed a redus in acest interval dobanda de la 5,25% la 2,25%.
Insa, odata cu ultima actiune, dobanda de referinta a ajuns sub rata inflatiei, ceea ce inseamna ca rata reala a dobanzii (adica rata ajustata la inflatie) se afla sub zero. De asemenea, dobanda de politica monetara stabilita de Fed se afla mult sub cea practicata de Banca Centrala Europeana (4%) si Banca Angliei (5,25%). Mai mult, inaintea anuntului bancii centrale americane, BCE si-a exprimat clar intentia de a mentine dobanda de referinta la acelasi nivel pentru a controla presiunile inflationiste.
Investitorii au reactionat destul de bine in fata anuntului Fed, desi asteptarile acestora erau mult mai mari, avand in vedere rolul bancii centrale de creditor in ultima instanta. Asteptarile erau atat de ridicate, incat decizia Fed de a reduce dobanda de referinta cu 0,75% ar fi putut atrage dupa sine un nou val de panica pe pietele bursiere.
Dupa anuntul Fed, bursele americane si-au redus din avansul puternic inregistrat ca urmare a speculatiilor privind reducerea dobanzii de referinta cu cel putin 1%, insa au ramas la un nivel de crestere semnificativ.
Indicele Dow Jones Average a incheiat sedinta de tranzactionare de mart