Ce împătimit al jocurilor video nu a visat la momentul în care nu va mai avea nevoie de tastatură sau de mouse în timpul jocului, astfel încât totul să se rezume la… puterea minţii?
O experienţă a jocului cât mai autentică, aceasta este dorinţa fiecărui jucător. Soluţia cea mai potrivită pentru a oferi un astfel de standard par a fi interfeţele dintre creier şi computer, dispozitivele care citesc gândurile utilizatorului şi le transpun în comenzi fără a fi nevoie de nici un alt efort.
Compania OCZ Technology a demarat producţia de masă a unui astfel de dispozitiv, numit Neural Impulse Actuator (NIA), un aparat care echivalează semnalele produse de creier cu apăsarea diferitelor butoane ale tastaturii sau ale mouse-ului. Totuşi, realizatorii dispozitivului nu văd în acesta un înlocuitor al mouse-lui, ci mai degrabă un alt periferic destinat jocului.
Variante. În cadrul expoziţiei IT&C CeBIT, de la Hanovra, pe lângă NIA a mai fost prezentată o interfaţă creier-computer concepută de Institutul de Automatizări al Universităţii din Bremen, interfaţă care detectează modele în activitatea creierului şi le transformă în semnale pentru comunicaţie şi control.
O altă variantă aşteptată să apară pe piaţă anul acesta este cea a companiei Emotiv Systems. Căştile… “empatice” pot detecta peste 30 de expresii diferite ale utilizatorului, de la tensiune la meditaţie. Pot, de asemenea, detecta acţiuni cognitive precum împingerea, ridicarea, aruncarea. IBM şi-a anunţat intenţia de a se folosi de potenţialul tehnologiei folosite de Emotiv şi în alte scopuri decât cele care vizează jocurile video.
Convorbiri telefonice fără voce
Prima conferinţă telefonică fără… sunet a fost realizată cu ajutorul unui dispozitiv care traduce gândurile în voce, prin prelucrarea semnalelor nervoase ale persoanei care foloseşte respectivul apar