Oamenii de ştiinţă au descoperit că abilitatea unor păsări cântătoare de a învăţa sunete – precum papagalii sau colibri – este dată de aceeaşi secţiune a creierului responsabilă cu controlul mişcărilor, scrie Science Daily.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că abilitatea unor păsări cântătoare de a învăţa sunete – precum papagalii sau colibri – este dată de aceeaşi secţiune a creierului responsabilă cu controlul mişcărilor, scrie Science Daily. Ei au mai observat faptul că zonele creierului responsabile cu mişcarea prezintă multe similarităţi cu zonele care se ocupă de abiliatea de a cânta. Astfel, ei au ajuns la concluzia conform căreia abilitatea păsărilor de a învăţa sunete pe care le reproduc a evoluat din acelaşi parcurs al dezvoltării motrice. “În cel mai specializat mod, limbajul vorbit este abilitatea de a controla mişcările învăţate ale laringelui”, a spus autorul studiului, Erich Jarvis, profesor de neurobiologie, adăugând faptul că există posibilitatea ca limbajul uman să se fi dezvoltat într-un mod similar cu cel al acestor păsări. Echipa de cercetători, formată din oameni de ştiinţă englezi, germani şi japonezi, a studiat mai multe specii de păsări care pot învăţa sunete, dar şi specii care nu deţin această abilitate, precum cintezele sau guguştiucii. Conform părerii cercetătorilor, acest studiu susţine ipoteza care spune că limbajul vorbit a fost precedat de limbajul gesturilor şi poate veni şi în ajutorul cercetărilor care încearcă să explice de ce oamenii şi vorbesc, şi gesticulează, pe când cimpanzeii “vorbesc” doar prin gesturi.
Larva clonată
Oamenii de ştiinţă au descoperit o larvă care îşi creează clone pentru a se proteja de prădători, scrie Science Daily. Biologii de la Universitatea din Washington, SUA, au studiat o astfel de larvă, în vârstă de 4 zile, care s-a autoclonat în cursul a 24 de or