Costul creditului in lei creste mai repede decat cel la valuta orice s-ar intampla, chiar si dupa deprecierea consistenta a monedei nationale, sustine Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.
"Alarma pe creditul in valuta este falsa sau nu este bine justificata. Paradoxal, deprecierea leului aduce cresterea dobanzii, care oricum era mult mai mare decat la euro. Cifrele arata ca un credit in euro este mai ieftin chiar si dupa deprecierea leului, iar clientii vad asta si cererea pentru finantari in euro a continuat sa creasca. Riscul valutar se transforma in risc de dobanda si in risc de euroizare a economiei si aceasta este mai degraba o problema pentru BNR, decat pentru clienti. Pana la urma euroizarea nu ar fi atat de rea pentru ca ar pune presiune pentru grabirea adoptarii euro ca moneda", comenteaza Negritoiu.
Seful ING afirma ca experienta ultimelor luni a dovedit ca piata rezista la o depreciere a leului si de 20-25%, asa cum aratasera si testele de risc anterioare. El afirma in continuare ca nu exista pe piata un pret pentru finantarile in lei pe durate mai mari de o luna, care sa incurajeze bancile sa dea credite in lei pe baza unui pret bine determinat in timp.
"In loc sa vocifereze ca se duc clientii spre finantari in euro, BNR ar putea sa sprijine formarea unui pret al leilor pe termen mai lung. Acum nu avem decat sa acordam credite in lei pe baza pretului overnight, care este atat de volatil." In acelasi timp, Negritoiu sustine ca rezervele minime obligatorii cerute bancilor de BNR pot fi privite doar ca o sursa de bani ieftini pentru banca centrala, respectiv o sursa de profit.
"Daca rezervele sunt un instrument de politica monetara, ar trebui sa fie pretuite de BNR la nivelul pietei monetare. In situatia actuala, sunt un instrument irelevant pentru piata. Daca tinem acolo 40% din resursele in valuta, macar sa ne dea dob