Contributiile financiare ale Petrom si Romgaz la Fondul social de gaze vor fi scazute din impozitul pe profit datorat bugetului de stat. Dorinta guvernantilor de a crea un Fond social din bani privati se transforma, in acest caz, intr-un gest de imagine. Statul va fi, in continuare, cel care va acorda ajutoarele de incalzire din acest Fond. Atat premierul, cat si ministrul Economiei au invocat, atunci cand au anuntat infiintarea Fondului, ca societatile cu profituri mari trebuie sa arate responsabilitate sociala.
Info pe scurt
Petrom si Romgaz sunt singurele companii care s-au angajat sa contribuie la Fondul de gazeGuvernul a acordat deja din acest Fond ajutoare de incalzire pentru 850.000 de beneficiariPetrom si Romgaz vor scadea impozitul pe profit contributiile la Fondul de gaze
Potrivit unui act normativ aflat in pregatire la Ministerul Economiei, cele doua companii producatoare de gaze, Romgaz si Petrom, vor contribui la Fond in calitate de sponsori, asa cum este reglementat acest statut de legea sponsorizarii numarul 32 din 1994. In baza acestui statut, cheltuielile companiilor sunt considerate deductibile in Codul Fiscal si se scad din impozitul pe profit, au precizat surse din Ministerul Economiei.
Guvernantii se lauda ca Fondul este din bani privati
Ministerul Economiei a recurs la acest compromis pentru a face Fondul de gaze functional, la aproape un an si jumatate de la anuntul de intentie facut de guvern. Discutiile cu producatorii de gaze asupra Fondului au trenat atat timp din cauza lipsei de disponibilitate a acestora de a renunta la o parte din profit numai pentru a sustine declaratiile populiste ale guvernantilor.
Premierul Tariceanu si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, au declarat ca participarea companiilor la Fondul social de gaze demonstreaza "responsabilitate sociala" fata de