Medicii Rareş Nechifor şi Bogdan Dorobăţ au pus bazele radiologiei intervenţionale, la Spitalul Universitar din Bucureşti. Cu ajutorul unui aparat performant, ei pot trata fibroame, hernii de disc, sarcini extrauterine, tasări de vertebre sau tumori şi pot desfunda orice arteră. Sursa: Răzvan Vălcăneanu
Când Spitalul Universitar de Urgenţă s-a pricopsit cu un angiograf, şeful Secţiei de radiologie i-a chemat la el pe rezidenţii Rareş Nechifor şi Bogdan Dorobăţ şi i-a întrebat: „Măi, băieţi, voi vă pricepeţi la calculatoare, la chestii din astea tehnice...?“. Pentru că au răspuns afirmativ, au fost trimişi la specializare şi li s-a dat pe mână aşa numitul Rolls-Royce al angiografelor.
De atunci, din toamna lui 2001, „băieţii“ au pus cărămidă peste cărămidă la temelia radiologiei intervenţionale româneşti. Dincolo de aspectul anecdotic al întâmplării care le-a pus celor doi angiograful în mână, realitatea arată că astăzi au ajuns să vindece, prin metode minim invazive, afecţiuni care în medicina clasică se pot rezolva numai prin operaţii complicate, ce presupun durate lungi şi costisitoare de recuperare.
Sunt singurii din ţară care prestează mare parte din aceste proceduri, ba au reuşit să şi inventeze o cale de rezolvare a cazurilor de sarcini extrauterine fără să mutileze organele genitale ale femeii. Deşi trăiesc în România, lucrează la stat, într-un sistem cu multe hibe, şi au nişte salarii ce nu le răsplătesc nici pe sfert munca pe care o fac, doctorii Dorobăţ şi Nechifor admit că soarta lor profesională e rodul providenţei şi spun că sunt atât de ocupaţi că nici n-au timp să se gândească la emigrare.
Tătucii radiologiei
În 1997, când au început rezidenţ iatul, Dorobăţ visa la ortopedie, iar Nechifor la cardiologie. Notele nu i-au ajutat să aleagă aceste specializări, dar acum amândoi spun că e mai b