Procesele civile ar putea fi scurtate chiar şi la maximum o lună, magistraţii fiind împuterniciţi să estimeze timpul de care au nevoie pentru a da o soluţie într-o cauză. Aceasta este una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului noului Cod de Procedură Civilă, elaborat de Ministerul Justiţiei.
Magistraţii care judecă procese civile ar putea fi obligaţi să estimeze timpul care le este necesar pentru a analiza fondul cauzei şi pentru a da o soluţie „într-un termen optim şi previzibil“.
Aceasta este una dintre prevederile proiectului noului Cod de Procedură Civilă, elaborat de Ministerul Justiţiei (MJ) şi lansat săptămâna aceasta în dezbatere publică, prin care se urmăreşte scurtarea procedurilor astfel încât procesele să se desfăşoare mai rapid decât în prezent.
Judecătorul ar urma să estimeze numai durata primei etape a judecăţii, denumită „cercetarea procesului“, pe baza împrejurărilor şi a complexităţii cauzei în care urmează să se pronunţe. Ulterior, el ar putea să modifice această estimare doar pentru motive temeinice, mai precizează proiectul noului Cod.
În această fază de „cercetare“ a procesului, magistraţii ar urma să examineze pretenţiile pe care reclamantul le are de la cel pe care l-a chemat în judecată, obiecţiile pârâtului, să rezolve problemele de procedură ridicate de părţi sau chiar de instanţă sau să decidă care dintre probele propuse sunt utile pentru rezolvarea cauzei şi să le respingă pe cele neconcludente.
Tot în această etapă, judecătorul va căuta să obţină o împăcare între reclamant şi pârât, dacă este posibilă, astfel încât să nu mai fie necesară derularea întregului proces. Termenele de judecată în faza de „cercetare“ ar urma să fie scurte, fixate chiar şi de la o zi la alta, iar în final, când judecătorul se va declara „lămurit“, se va putea trece imediat la a doua f