Câteva milioane de greci au participat ieri la o grevă împotriva reformei pensiilor, care a dus la blocarea curselor aeriene şi maritime, a închis şcolile, ministerele şi băncile şi a lăsat mormane de gunoi neridicat pe străzile oraşelor. Sursa: Rompres
Sindicatele spun că proiectul de reformă, care este votat azi în parlament, reduce beneficiile angajaţilor, în special pe cele ale femeilor.
Catalogată de sindicate drept cea mai importantă mişcare de protest de la revenirea Greciei la democraţie, în 1974, greva a explodat la orele după-amiezii pe străzile marilor oraşe. La Atena, zeci de mii de demonstranţi au participat la proteste, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene după ce câţiva manifestanţi au aruncat cu bombe incendiare în forţele de ordine. Situaţia a degenerat şi la Salonic, unde protestatarii au incendiat două bănci şi câteva bancomate. Greva de ieri reprezintă apogeul mişcărilor de protest care au avut loc în ultimele săptămâni, paralizând serviciile publice, în special transporturile.
O lege „necesară“
Măsurile de reformă vizate de guvernul conservator condus de premierul Costas Karamanlis prevăd comasarea numeroaselor fonduri de pensii şi creşterea vârstei de pensionare în mai multe sectoare. Legea afectează femeile, în special mamele care lucrează, care până acum se puteau retrage mai devreme, dar oferă în schimb beneficii persoanelor care aleg să muncească şi peste vârsta de pensionare.
Opoziţia socialistă şi 70% din populaţia ţării, potrivit sondajelor, se opun reformei, dar guvernul, care susţine că măsura este „necesară“ pentru a evita prăbuşirea sistemului, are majoritatea necesară pentru adoptarea legii.