Deşi e numai la al patrulea lungmetraj, regizorul Paul Thomas Anderson a primit, pentru „There Will Be Blood“ („Va curge sânge“, pe ecranele româneşti), a patra nominalizare la Oscar.
A pierdut însă în faţa fraţilor Coen, în ciuda celor opt nominalizări, dar actorul fără de care nu ar fi făcut acest film, Daniel Day-Lewis, l-a răzbunat şi a câştigat râvnita statuetă pentru rolul lui Daniel Plainview, pe lângă cea pentru imagine.
Cu „Boggie Nights“ (1997), un film despre ascensiunea şi decăderea unui star porno (Mark Wahlberg), şi „Magnolia“ (2000), povestea mai multor personaje ale căror destine se întretaie în căutarea, să zicem, a fericirii (cu Tom Cruise, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman), Anderson a atras admiraţia membrilor Academiei Americane de Film care l-au nominalizat la Oscar pentru cele două scenarii originale. Deşi a avut succes la Cannes, unde a luat premiul pentru regie, „Punch Drunk Love“ (2002) nu a stârnit nicio pasiune care să-l arunce în concurenţa pentru Oscar.
Fascinaţia aurului negru
Filmul spune povestea lui Daniel Plainview, care, în 1898, căutând argint, descoperă aur negru. După ce câştigă din exploatarea petrolului bani suficienţi cât să-şi întemeieze o micuţă companie, Plainview ajunge, încet-încet şi uneori călcând pe cadavre, cel mai important om din industria americană a petrolului. Punctul de plecare al scenariului este romanul „Oil!“/„Petrol“ al lui Upton Sinclair, iar personajul lui Day- Lewis a fost inspirat de Edward Doheny, unul dintre cei mai influenţi oameni din domeniul petrolifer în America începutului de secol XX.
Casa din Beverly Hills pe care Doheny a construit-o pentru fiul său, Greystone Mansion, este folosită ca loc spre finalul filmului. După spusele lui Jo Anne Sellar, unul dintre producătorii filmului, a fost foarte dificil să găsească finanţare,