O treime din totalul autopsiilor sunt realizate în continuare în afara instituţiilor medico-legale, în condiţii mai mult sau mai puţin improvizate, din cauza lipsei spaţiilor, potrivit statisticilor oficiale ale Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" din Capitală, arată Mediafax.
RISCURI. Profesorul Dan Dermengiu, directorul general al INML a declarat, joi, că situaţia în care 30 la sută din autopsii nu se efectuează la sediul instituţiilor medico-legale din lipsa unor spaţii speciale persistă de ani de zile: "Ar fi şi greu de imaginat un altfel de mod de desfăşurare în condiţiile de dotare actuale, când sunt multe servicii de medicină legală judeţene care nu au nici mijloace de transport proprii şi nici sală de autopsie proprie. Trebuie subliniat că în foarte multe cazuri - între 20 şi 35 la sută - medicii legişti trebuie să efectueze necropsia asupra unor cadavre prezentând un risc biologic considerabil, cum ar fi TBC activ, hepatita B şi C, SIDA, putrefacţie avansată, această situaţie fiind prea uşor uitată de autorităţi". Profesorul Dermengiu a explicat că, în situaţii extreme, respectiv zone izolate, unde nu există spitale în apropiere şi nici mijloace de trasport, autopsiile sunt realizate în capela funerară a unui cimitir,a bisericii sau la sediul unor servicii de pompe funebre. În cazul în care există suspiciunea unui caz de moarte violentă, omor sau ale cazuri medico-legale, iar în zonă nu există mijloc de trasport şi nici unitate de specialitate, autorităţile pot dispune efectuarea autopsiei la locul unde a fost găsită victima, a adăugat directorul INML.
AUTOPSIEREA ÎN GRAJD. Directorul general al IML susţine că există însă şi situaţii în care autorităţile medicale locale au găsit soluţii pentru rezolvarea crizei unităţilor medico-legale. "Este cazul localităţii Zalău, unde autopsile sunt realizate într-o s