Cheltuielile pentru întreţinerea Complexului Valentin deveniseră o povară pentru Ministerul german al Apărării O fabrică de submarine construită în timpul celui de-al Treilea Reich
Cheltuielile pentru întreţinerea Complexului Valentin deveniseră o povară pentru Ministerul german al Apărării
O fabrică de submarine construită în timpul celui de-al Treilea Reich lângă Bremen a fost pusă în vânzare. Această construcţie uriaşă, cu pereţi de şapte metri grosime, este cel mai mare buncăr nazist care a rezistat după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează "The Times".
Preţul de pornire nu este încă stabilit cu precizie, însă oficialii guvernamentali spun că ar putea face reduceri pentru orice client serios. Edificiul a devenit o povară, deoarece întreţinerea sa înghite anual până la 800.000 de euro din bugetul Ministerului Apărării.
"Această sumă de bani reprezintă numai investiţiile absolut necesare pentru ca buncărul să nu ajungă o ruină", spune comandantul Wolfgang zu Putlitz, care este însărcinat cu administrarea Complexului Valentin. Îngrijorat că Germania era pe cale de a pierde războiul pe mare, Hitler a ordonat construirea acestei uzine, în apropiere de Bremen, cu scopul de a fabrica în timp-record un nou tip de submarin - un model sofisticat demn de secolul XXI.
Uzina, ce a primit numele de cod Valentin, era considerată ultima şansă de către liderul nazist pentru a face faţă în lupta cu forţele maritime ale aliaţilor. Pentru a nu fi bombardat, complexul Valentin - care avea dimensiunile unei catedrale (426 metri lungime, 97 metri lăţime şi 25 metri înălţime) - a fost prevăzut cu pereţi groşi de beton.
La unul din capete se afla un bazin destinat ultimelor teste pentru submarine, înainte de a ajunge în râul Weser şi, de acolo, în Marea Nordului. Însă niciun submarin nu a apucat să iasă din această fabrică, care în martie 19