Doar bătrânii cu venituri mici îşi mai cumpără verdeaţă de la tarabe. Sursa: Vlad Stănescu
Ţăranii din pieţele bucureştene rămân cu marfa pe tarabe pentru că au un contracandidat puternic: supermarketul. Ieri, în marile pieţe erau mult mai mulţi vânzători decât clienţi. Majoritatea producătorilor susţin că şi „verdeţurile“ se vând foarte greu, pentru că „lumea a devenit mult mai comodă şi preferă să meargă în supermarket să cumpere tot odată“. Printre clienţii frecvenţi se numără, în mare parte, pensionarii.
În Piaţa Moghioroş, majoritatea clienţilor erau pensionarii, care cumpă- rau câte o legătură de pătrunjel şi câteva grămăjoare de urzici. Vânzătorii din Piaţa Sudului, în general romi, încercau să-şi atragă clientela fie cu rime, fie cu strigăte. Şi aşa, în una dintre cele mai cosmopolite pieţe din Bucureşti, puţini dintre cei care treceau pe lângă tarabe cumpărau legume. Zona era populată de comercianţi ambulanţi şi poliţişti.
Piaţa Norilor, una dintre cele mai mici din Capitală, era animată de puţini bucureşteni care luau, în principal, fructe. Şi Piaţa Amzei era ocupată, ieri, doar de comercianţi. Vânzătorii din piaţă au spus că zona este una foarte săracă, pentru că „90 la sută dintre locuitorii din zonă sunt pensionari“. În Obor, mulţi dintre cei care intrau în piaţă erau în tranzit. Totuşi, producătorii din zonă au spus că, de câteva zile, „merge mai bine vânzarea“. Ieri, în Piaţa Dorobanţi, pre- ţurile produselor nu erau la vedere, dar nici clienţii nu se îngrămădeau să întrebe cât costă legumele.
Ana Postescu, pensionară, a spus că preferă să cumpere produse din piaţă pentru că „văd omul care le vinde. Dacă le-aş lua din magazin, aş avea dubii“.
CONCURENŢĂ
Învinşi de supermarketuri
Piaţa Moghioroş
Maria Batcanu (Dâmboviţa): „Plătesc un m