Muzeul Naţional de Artă al României va prezenta, până pe 5 iulie, în spaţiul generos al Sufrageriei Regale, o expoziţie de un tip mai rar văzut în muzeele bucureştene.
1 /.
Sub titlul “Tribut magnificenţei”, sunt prezentate, pentru prima oară, publicului român peste 300 de obiecte – bijuterii şi microsculptură – create, între 1940 şi 2000, de artistul grec Ilias Lalaounis, singurul bijutier care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase din Paris. Lucrările prezentate fac parte din colecţiile Muzeului de Bijuterii “Ilias Lalaounis” din Atena, iar Muzeul Naţional de Artă s-a străduit pentru aducerea acestei expoziţii timp de mai mulţi ani.
La vernisajul din această seară va fi prezent şi artistul bijutier Ilias Lalaounis, aflat acum la vĂrsta de 88 de ani, însoţit de soţia şi de fiica sa, directoarea muzeului care-i poartă numele Cele 17 colecţii din care provin bijuteriile – realizate din aur, argint şi pietre preţioase – prezentate acum publicului romĂn sunt grupate în patru secţiuni.
Majoritatea sunt inspirate din istoria civilizaţiei greceşti, din paleolitic până la Bizanţ, sau din alte culturi – Orientul Mijlociu, extrem orientale sau amerindiene. Aici găsim o diademă din aur inspirată de cea purtată de Elena din Troia, conform aşanumitului “tezaur al lui Priam”, descoperit de Schliemann în ruinele Troiei.
O altă secţiune cuprinde bijuterii inspirate de lumea modernă, de astronomie sau biologie (coliere decorate cu modele de constelaţii şi traiectorii ale corpurilor celeste, cercei modelaţi după forma celulelor umane, inclusiv cea a spermatozoizilor). Obiectele din ultima secţiune au fost inspirate din universul vegetal (“Flori de câmp din Grecia”), de lumea fascinantă a insectelor (microsculpturi din materiale preţioase care reproduc cu precizie alcătuirea nevertebratelor) sau chiar de desenele spontane