Un film documentar lansat săptămâna trecută în Franţa a stârnit o serie de critici la adresa dezvoltatorilor de biotehnologie, cu precădere a companiei de chimicale Monsanto, un consorţiu american cu reprezentanţă şi în România.
Documentarul intitulat “Lumea văzută de Monsanto”, tratat superficial de presa centrală din România, a redeschis dezbaterea privind organismele modificate genetic (OMG). Filmul producătoarei franceze Marie-Monique Robin încearcă să schiţeze portretul Monsanto, o companie “cu istorie îndelungată de crime împotriva mediului şi scandaluri în domeniul sănătăţii, o companie care nu ezită să folosească tactici murdare pentru a forţa comercializarea produselor sale împotriva voinţei consumatorilor, fermierilor şi chiar a guvernelor, o companie care demolează agresiv îngrijorările oamenilor pentru mediul înconjurător şi sănătate faţă de OMG”.
Povestea începe la Casa Albă, unde Monsanto şi-a făcut deseori intrarea prin exercitarea unei influenţe disproporţionate asupra politicienilor. Deosebit de instructiv este exemplul lui Michael Taylor, fost avocat al Monsanto, dar şi fost comisar al Administraţiei SUA pentru Alimentaţie între 1991 şi 1994. În timpul preşedintelui Zachary Taylor, autoritatea responsabilă cu autorizarea alimentelor a luat decizii cruciale, care au dus la autorizarea plantelor şi alimentelor MG. După ce şi-a terminat mandatul în Administraţia SUA, Taylor a fost numit, la Monsanto, vicepreşedinte pentru politici publice, ajutând prin relaţiile sale ca SUA să aprobe plantele şi alimentele MG fără testare corespunzătoare şi fără a le eticheta. Interesele erau atât de mari, încât la începutul anilor ’90 Agenţia pentru Alimente a SUA a ignorat avertizările propriilor cercetători, care semnalau că plantele MG ar putea cauza efecte negative pentru sănătate. Alte tactici atribuite companiei cons