Prognoza arată că, în primăvară, debitele râurilor vor creşte, iar la vară va fi arşiţă Sudul ţării, afectat în prezent de secetă, se va confrunta, în următoarele două luni,
Prognoza arată că, în primăvară, debitele râurilor vor creşte, iar la vară va fi arşiţă
Sudul ţării, afectat în prezent de secetă, se va confrunta, în următoarele două luni, cu creşteri ale nivelurilor apelor pe râurile mici şi cu viituri rapide, dar care se vor manifesta pentru scurt timp. La vară, în schimb, specialiştii spun că perioadele de secetă vor alterna cu cele în care va ploua, fără a se putea vorbi însă de fenomene extreme, cum au fost inundaţiile din 2005 sau seceta de anul trecut.
Directorul Institutului Naţional de Hidrologie, Petre Stanciu, a declarat, ieri, că, în acest moment, pentru majoritatea cursurilor de apă din sudul ţării debitele se situează între 30% şi 50% din valorile normale pentru această perioadă a anului.
"Nu putem vorbi de secetă hidrologică, deşi este evident deficitul de apă în zonele vulnerabile - sudul Moldovei, Dobrogea, Câmpia Ialomiţei şi Bărăgan. Însă prognozele arată că debitele vor creşte chiar şi în aceste zone în lunile următoare, iar pe râurile mici s-ar putea produce viituri rapide", a spus Stanciu.
În iunie, cele mai multe ploi
Pentru perioada imediat următoare, Stanciu a dat asigurări că, până la sfârşitul acestei luni, nu se vor mai produce inundaţii, chiar dacă va mai ploua. În zonele mai puţin secetoase, aversele care sunt aşteptate în lunile aprilie mai pot conduce la formarea de viituri rapide pe râurile mici.
De asemenea, hidrologii anunţă că în luna iunie se vor înregistra cele mai multe ploi, iar cantitatea de apă va fi sporită şi de topirea zăpezilor, care ar putea provoca unele inundaţii, pe arii restrânse, în anumite zone. Totodată, în Lunca Dunării s-ar putea produce viituri în perioada m