Leul a rezistat bine intensificarii turbulentelor de pe pietele financiare din ultimele zile, insa unii analisti - atat locali, cat si straini - vad din nou acumulandu-se presiuni pentru o depreciere importanta.
"Ramanem pesimisti in privinta leului si ne asteptam sa vedem cursul urcand peste 3,8 lei pentru un euro pana la jumatatea anului, in conditiile in care riscul adancirii recesiunii economiei americane va reduce si mai mult apetitul investitorilor pentru pietele emergente", considera Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.
Si analistii Danske Bank, care inca de anul trecut s-au remarcat prin pesimismul lor in privinta economiei romanesti, isi sfatuiesc din nou clientii sa parieze impotriva leului, dar si a forintului maghiar. Recomandarea Danske pentru clienti este sa vanda lei contra franci elvetieni (pozitie short pe leu), cu un profit anualizat estimat la 11,5% in orizont de o luna, in conditiile in care cursul ar urma sa creasca de la 2,39 la 2,41 lei pentru un franc.
"Majoritatea monedelor de pe pietele emergente au rezistat foarte bine pe parcursul actualei crize globale, dar recent a devenit clar ca aceasta este doar o situatie temporara, iar acum o parte dintre monedele de pe pietele emergente cedeaza sub presiune. Este in particular cazul tarilor cu nevoi mari de finantare externa precum Ungaria sau Romania, care vor ramane sub presiune."
Analistii danezi subliniaza ca isi mentin viziunea pesimista in privinta monedelor de pe pietele emergente din Europa, dar si Orientul Mijlociu sau Asia, in timp ce vad motive fundamentale puternice pentru intarirea in continuare a francului elvetian.
De altfel, Danske vede si cursul leu/euro urcand constant, cel putin in urmatoarele 12 luni. Astfel, fata de un nivel curent de 3,76 lei pentru un euro (la 17 martie, data publicarii raportului), cu