Oamenii gheţurilor se închină la zei Eschimoşii sunt locuitorii zonelor polare, trăind din nordul continentului american, pπnă în nord-estul Rusiei, în îngheţata şi îndepărtata Oamenii gheţurilor se închină la zei
Eschimoşii sunt locuitorii zonelor polare, trăind din nordul continentului american, pπnă în nord-estul Rusiei, în îngheţata şi îndepărtata Siberie. Numele n-a fost inventat de ei, ci de populaţiile indiene, care i-au numit pe vecinii lor eschimoşi, adică mπncători de carne crudă, în timp ce inuit înseamnă om - probabil de aceea preferă să li se spună astfel.
Acum au şcoli şi lucrează în construcţii
Cei mai mulţi dintre inuiţi (36 %) trăiesc în Groenlanda, dar ei s-au stabilit şi în alte zone ale Arcticii: Alaska, Canada, Peninsula Ciukota (Federaţia Rusă). Dat fiind că termenul de "eschimos" înseamnă, în traducere, consumator de carne crudă, îi jigneşti numindu-i astfel. Spu-ne-le, simplu, inuiţi. Sunt oameni aparte, buni, care au trei principii ce le domină sufletul: nu fură, nu se înfurie şi nu omoară.
Corturile confecţionate din piele de ren, în care se adăpostesc vara şi iglurile (iarna) sunt folosite, astăzi, numai atunci cπnd merg la pescuit şi la vπnat, în restul timpului aceştia locuind în case construite din lemn. Cei mai mulţi inuiţi folosesc, în prezent, obiecte de vestimentaţie modernă, care înlocuiesc hainele tradiţionale confecţionate din pielea diverselor animale pe care le vπnează.
Sania tradiţională trasă de cπini a fost înlocuită de boburi cu motor sau maşini tip jeep. Încă din cele mai vechi timpuri, s-au folosit de materialele pe care natura le oferea, confecţionπndu-şi toate lucrurile de care aveau nevoie. Armele pentru vπnătoare (harponul sau suliţa, foarte uşor de mπnuit), cuţitul, arcul cu săgeţi erau meşterite din colţii de fildeş ai morselor, din cupru sau piatră, iar hainele şi le făceau