Concursul organizat pentru darea spre folosinţă a viorii Guarnieri 1731, care i-a aparţinut lui George Enescu a fost câştigat de Gabriel Croitoru. El a fost, de altfel, singurul candidat care s-a înscris la acest concurs. "A cântat, pe vioara proprie, fragmente la solicitarea comisiei din repertoriul impus în concurs, Bach, Enescu, Chausson şi Ceaikovski. Apoi, la solicitarea juriului, el a cântat şi pe vioara Guarnieri. Juriul a deliberat prin vot, în unimitate, atribuirea viorii lui Gabriel Croitoru", a declarat pentru Mediafax, Laura Manolache, directorul Muzeului Enescu şi membru al juriului. Din comisie au mai făcut parte violoniştii Ştefan Gheorghiu şi Daniel Podlovschi, violoncelistul Marin Cazacu şi dirijorul Horia Andreescu.
Croitoru este cel care ar fi trebuit să primească, în 1999, Stadivarius-ul pe care a cântat Ion Voicu. Instrumentul recuperat anul trecut de statul român a fost scos din nou la concurs în septembrie. Croitoru nu avea cum să înscrie la noul concurs pentru că depăşise limita de vârstă impusă în regulament. Ministerul Culturii a modificat regulamentul iniţial şi a mărit limita de vârstă. Însă, Gabriel Croitoru, nu s-a înscris la acel concurs. Alexandru Tomescu a fost singurul candidat.
Gabriel Croitoru spune că posibilitatea de a folosi vioara lui Enescu îl face să uite chiar şi supărarea de a nu fi primit în folosinţă vioara Stradivarius. "Sigur că sunt supărat în continuare pe situaţia în sine, dar până la urmă, tot răul spre bine. Vioara Guarnieri sună mai bine decât Stradivarius şi are o încărcătură sentimentală mai bună", a declarat violonistul. În aproximativ două săptămâni, el va intra în posia instrumentului pe care îl va putea folosi de trei ani. "Aşteptăm asigurarea viorii care va fi semnată de Muzeul Enescu şi Gabriel Croitoru, pe de o parte, şi firma asiguratoare pe de altă parte", a explicat Laura Manolache. Valo