Melaina Barnes, Berit Haberkorn, David J. Smith si Robert Worley sunt patru tineri artisti britanici veniti in Romania, cu proiecte de arta comunitara, inca din 2005. In urma colaborarii dintre acestia si galeria Mora, prin intermediul asociatiei britanice Free Form, s-au nascut o serie de proiecte de arta publica si workshopuri cu copiii. Expozitia curenta este si ea rezultatul acestei colaborari, artistii ce conduc de obicei proiectele expunand acum pentru prima oara in Romania.
Cei patru impart aceleasi ateliere de creatie, si aceleasi preocupari legate de comunicare si de emotiile umane fundamentale. O anumita tenta ludica, conturarea subiectului din cateva linii, importanta acordata materialului, tactilitatii, ca si tentatia narativului, prezenta "povestii" sunt urme citibile ale contaminarii cu lumea celor mici. Dincolo de suprafata ludica, vesel colorata, pandesc insa intrebari grave si adevaruri acide. Structurata in jurul relatiilor interumane, expozitia arunca o privire jucausa, dar inconfortabila asupra sexelor, plina de un umor negru.
Picturile Melainei descopera un limbaj comun al puterii, arhetipul citibil dincolo de ipostazele individuale. Imaginile "sefului" sunt reprezentari parodice ce traseaza din cateva linii relatiile de putere dintre "The Big Boss" si angajati. Adesea, imaginile postate pe net de diverse firme stau la baza picturilor sale ("ma intereseaza felul in care oamenii joaca un rol", afirma artista, "poti spune intotdeauna care dintre ei e seful...").
Si picturile si desenele lui Berit Haberkorn, artista britanica de origine germana, vorbesc despre excluziune, presiune a cutumelor sociale si emotii umane fundamentale. Artista a lucrat la un website creat pentru gay. La inceput, interactiunile, comunicarea la care asista, parea socanta. Mai apoi insa, au iesit la iveala singuratatea, visele, dorintele asemanato