În 20 de ani, capitala europeană va fi musulmană. Sau cel puţin aşa arată un studiu publicat în cotidianul La Libre Belgique. Aproape o treime din populaţia Bruxellesului este deja musulmană, precizează socilogul Olivier Servais, iar practicanţii Islamului vor deveni, graţiei ratei ridicate a natalităţii, majoritari „în 15-20 de ani”. Din 2001, Mohamed este, în fiecare an şi de departe, primul nume dat băieţilor născuţi la Bruxelles. Sociologul susţine că încearcă să fie totuşi prudent cu proiecţiile pe termen lung, în condiţiile în care Bruxellesul este supus unor fluxuri importante de populaţii în calitatea sa de capitală a Uniunii Europene. Potrivit La Libre Belgique, dacă părinţii nu erau deloc practicanţi pentru a facilita integrarea în ţara de primire, „tinerii marchează o reîntoarcere importantă către religie.
Circa 75% dintre musulmani se declară astăzi practicanţi. Jurnalistul flamand Hind Fraihi merge mai departe şi prezintă adevăratul pericol. „Tinerii sunt din ce în ce mai radicali. Resping valorile occidentale, chiar părinţii lor sunt îngrijoraţi din acest motiv. La Bruxelles, există insule, precum Molenbeek, unde îţi vine greu să crezi că eşti într-adevăr în Belgia”, a spus ziaristul. Bazar, muzică din Maghreb, femei acoperite cu văl şi comencianţi care vorbesc arabă, aşa arată Molenbeek, cartierul marocan din Bruxelles. „Ne simţim mai bine aici decât în Spania sau Franţa, pentru că suntem o mare comunitate. Este ca în ţara noastră”, a declarat administratorul unui magazin de haine.
Pentru moment, Islamul în Belgia nu reprezintă o ameninţare, dar într-o zi adepţii acestei religii ar putea emite pretenţii, a subliniat Olivier Servais, care nu exclude la un moment dat „explozii sociale”, mai ales dacă situaţia va fi exploatată politic. Jean-François Bastin, un belgian de 65 de ani, se numeşte astăzi Abdullah Abu Abdulaziz Bastin, după ce s-