Dacă în Capitală s-ar planta încă două milioane de arbori, locuitorii ar trăi, în medie, cu 5 ani mai mult Bucureştiul ocupă ultimul loc în rândul capitalelor europene în ceea ce
Dacă în Capitală s-ar planta încă două milioane de arbori, locuitorii ar trăi, în medie, cu 5 ani mai mult
Bucureştiul ocupă ultimul loc în rândul capitalelor europene în ceea ce priveşte suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor. Până în 2013, fiecare bucureştean va trebui să aibă 26 de metri pătraţi de spaţiu verde, în condiţiile în care, în prezent, media pe capitală e de numai 8 m²/locuitor.
Nicolae Rădulescu-Dobrogea, preşedintele organizaţiei neguvernamentale Eco-Civica, vorbeşte despre şansele pe care le are Capitala de a se conforma cerinţelor europene, având în vedere creşterea demografică şi dispariţia capitalului arboricol în favoarea lărgirii şoselelor şi a construcţiilor.
Adevărul: Care este situaţia ecologică a Bucureştiului?
Nicolae Rădulescu‑Dobrogea: În 1990, Bucureştiul deţinea 3.400 de hectare de spaţiu verde, iar acum mai are doar 1.300 de hectare. Două treimi au fost înlocuite cu garaje, şosele lărgite, supermarketuri şi diverse cădiri, ridicate legal sau ilegal.
Media suprafeţei înverzite pe Capitală la ora actuală este de aproximativ 8 m²/locuitor, situându-ne din acest punct de vedere, pe ultimul loc în Europa. Parisul, de exemplu, deţine peste 50 m²/locuitor.
Numai de pe aliniamentele stradale bucureştene, în ultimii zece ani, 70 la sută din copaci au dispărut. Sectorul 6 al Capitalei are sub trei metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Cea mai mare suprafaţă înverzită e în sectorul 1, cu o medie de aproximativ 11 m²/locuitor.
- Ce spun normele europene?
- Capitala României precum şi celelalte oraşe ale ţării vor trebui să se conformeze normelor pe care UE ni le impune şi să ajungă la 2