Statornica sete de cunoastere a cugetului omenesc, pentru care orice pata alba de pe harta lumii este o sfidare intolerabila, se exprima poate in modul cel mai elocvent prin fascinatia magica exercitata de tot ceea ce i se infatiseaza ca enigma. Si cu cat e mai deplin, de nepatruns misterul, cu cat mai frapanta, expresia tainei, cu atat mai inversunata stradania de a explica inexplicabilul, de a patrunde pana la miez, de a descifra redutabilul secret.
La fel ca pentru atatia exploratori, dintre care nu putini au platit cu viata pentru ambitia de a pune primii piciorul in locuri socotite pana atunci inaccesibile - Polul Nord, Polul Sud, Muntele Everest, padurile ecuatoriale si atatea altele - simpla existenta a enigmei e motivatia insasi a unei atractii irezistibile, manifestate in felurite forme si grade de intensitate, de la cei ce isi fac din dezlegarea unui mister telul suprem al vietii, pana la cititorii pasionati sau ocazionali ai jurnalelor de calatorie si ai revistelor de stiinta popularizata.
Desi s-ar zice ca epoca marilor descoperiri geografice a ramas de mult in urma, iar vremea celor mai spectaculoase cuceriri ale stiintei a cam trecut, desi pentru marele public devin tot mai greu de urmarit si de inteles infaptuirile stiintifice recompensate cu Premiul Nobel, realitatea mai pastreaza inca destule taine, cu a caror deslusire multe minti luminate isi vor fi irosit vremea. si nu ma refer aici la intrebarile fundamentale despre geneza universului, originea vietii, aparitia constiintei, ci la unele de mai mica anvergura, dar suficient de incitante spre a ne pune pe ganduri. Exista in univers si alte forme de viata, sau chiar civilizatii? A fost Pamantul vizitat vreodata de extraterestri? Care este cauza disparitiei bruste a dinozaurilor? A existat Atlantida cu adevarat, sau e o simpla legenda? Cum au fost construite piramidele de