Cel mai sensibil subiect de pe agenda politică este extinderea NATO Organizarea celui de-al douăzecelea summit din istoria Alianţei - de altfel şi cel mai mare de până acum - a intrat
Cel mai sensibil subiect de pe agenda politică este extinderea NATO
Organizarea celui de-al douăzecelea summit din istoria Alianţei - de altfel şi cel mai mare de până acum - a intrat în linie dreaptă. Toate activităţile sunt în grafic, potrivit ministrului român de externe, Adrian Cioroianu. Delegaţii din 25 de state aliate sunt aşteptate la Bucureşti, alături de cele din ţările membre ale Parteneriatului pentru Pace, cele contributoare la misiunile din Afganistan şi a unor reprezentanţi ai ONU, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
România susţine extinderea Alianţei, cu toate cele trei state candidate - Albania, Croaţia şi Macedonia, dar şi invitarea Georgiei şi Ucrainei în programul Membership Action Plan, a declarat ministrul român de externe Adrian Cioroianu.
El a precizat că ţara noastră speră ca relaţia NATO cu Serbia, Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru să intre "într-o etapă superioară", a dialogului intensificat, cel puţin în cazul ultimelor două. În ceea ce priveşte Serbia, Cioroianu a mai adăugat că speră ca la summitul de la Bucureşti să fie lansat un semnal puternic privind disponibilitatea Alianţei de cooperare cu Belgradul. Cât despre operaţiunile din Afganistan, ministrul de externe a apreciat că este nevoie de o solidaritate sporită din partea întregii comunităţi internaţionale.
Strategie pentru Afganistan
Astfel, pe agenda summitului se află şi adoptarea unui plan strategic pentru Afganistan. În legătură cu angajamentul NATO în Kosovo, România va continua să contribuie la stabilitatea regiunii, prin participarea la misiunea KFOR şi cea europeană (ESDP), dar nu va lua parte la nicio acţiune care ar putea implica recunoaşterea Kosov