Oamenii care petrec multe ore în faţa calculatorului riscă să aibă ochi uscaţi, obosiţi, privirea înceţoşată, dureri de cap sau sensibilitate la lumină. Computerul este un mediu provocator pentru sistemul vizual pentru că imaginea nu este atât de clară pe cât se crede. Astfel, ochiul se concentrează mai greu pentru a putea vedea imaginile de pe monitorul computerului. Cercetătorii de la Intitutul Optimetric din Chicago, SUA, au anunţat că au realizat un studiu pe o mie de tineri. 82% dintre ei au declarat că folosesc frecvent computerul. 42% au spus că stau cel puţin trei ore pe zi în faţa computerului, iar 73% au declarat că nu iau pauză de la calculator, aşa cum ar trebui. În plus, cei care stau mult în faţa calculatorului au şi dureri de gât şi umeri.
Studiile au arătat că 10 milioane de americani au probleme cu ochii din cauza computerului. Specialiştii spun că există câteva metode pentru a preveni acest lucru. În primul rând, orice om care stă mult în faţa computerului trebuie să meargă periodic la control oftalmologic. Mai mult, sunt recomandate filtrele pentru monitoare sau ochelarii speciali. De asemenea, este bine ca atunci când ne uităm la monitor să nu uităm să clipim. Este bine ştiută regula conform căreia la fiecare 20 de minute petrecute în faţa calculatorului privirea trebuie îndreptată în altă parte timp de 20 de secunde. Astfel este redus riscul obosirii ochilor. (Ş.C.)
Oamenii care petrec multe ore în faţa calculatorului riscă să aibă ochi uscaţi, obosiţi, privirea înceţoşată, dureri de cap sau sensibilitate la lumină. Computerul este un mediu provocator pentru sistemul vizual pentru că imaginea nu este atât de clară pe cât se crede. Astfel, ochiul se concentrează mai greu pentru a putea vedea imaginile de pe monitorul computerului. Cercetătorii de la Intitutul Optimetric din Chicago, SUA, au anunţat că au realizat un studiu pe o mie