CE BEM, CE MÂNCĂM
Conservantul E 320 este unul foarte periculos. În combinaţie cu margarina, efectele acestuia se potenţează, sănătatea consumatorilor fiind pusă în pericol.
CE BEM, CE MÂNCĂM
Conservantul E 320 este unul foarte periculos. În combinaţie cu margarina, efectele acestuia se potenţează, sănătatea consumatorilor fiind pusă în pericol.
Covrigeii analizaţi au fost denumiţi de producătorul Pavi “simpli‘‘. Compoziţia lor arată că au trecut prin ceva procese industriale. De pe etichetă citim următoarele ingrediente: “făină de grâu, margarină vegetală, sare, ulei vegetal, drojdie, antioxidanţi BHA E 320, emulgatori mono şi diglicedie ale acizilor graşi E 471‘‘. 100 de grame de covrigei aduc organismului un aport de 10 g proteine, 10,18 g lipide, 75 g glucide şi 402.25 kcal/1684075 kj calorii.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheroghe Mencinicopschi descrie covrigeii analizaţi: “produs de panificaţie obţinut din făină de grâu şi grăsimi vegetale modificate fără a se specifica procedeul de obţinere (margarină din grăsimi hidrogenate sau interesterificate) şi cu aditivi alimentari‘‘. Dintre aceştia, BHA (butilhidroxianisol) E 320 este foarte periculos. Acest antioxidant artificial poate provoca alergii, somnolenţă, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), poate avea efecte estrogenice (feminizat). De asemenea este potenţial cancerigen, în funcţie de sensibilitatea fiecărui consumator. Toate aceste efecte adverse sunt amplificate mai ales în prezenţa grăsimilor modificate chimic.
Produsul are o densitate calorică foarte ridicată 402.25 kcal/100 g şi o încărcătură glicemică înaltă, periculoasă pentru pancreasul endocrin, care este forţat să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă mai mică de timp, atrage atenţia specialistul nostru.
CONCLUZII. Pr