Dupa cum se stie, specialistii in arte martiale mizeaza pe viteza. Lovitura trebuie sa fie fulgeratoare! Dar un alt principiu este acela de a te indoi sub lovitura adversarului pentru a reveni in forta. Ceea ce nu este cunoscut marelui public: expertii in kung-fu aplica principiul si la bridge.
Iata o disputa intre patru maestri in kung-fu. Dupa ce a deschis cu o trefla si adversarul a zis pica, parenerul din Nord a licitat 2 caro, pe a doua licitatie de pica din stanga lui, Sud a auzit de la partener cue-bid-ul fulgerator de 3 pici care il trimite spre mansa. Dar care? Minore sau FA? A ales, tot fulgerator, 3 FA.
Atacul a fost insa un traznet: Riga de pica si declarantul nu mai poate spera sa ajunga la caralele bune de pe masa. Si totusi, calit in antrenamente de concentrare orientala, el a zarit o speranta. Daca flancul are opt sau noua pici? A lasat sa treaca atacul si karateka a schimbat jocul pe cupa, o lovitura la fel de cumplita.
Pe continuarea de pica, jocul ar fi fost mai simplu.
Asa, declarantul nostru s-a trezit ca are mana pe Riga de cupa si a jucat 10 de caro. Daca maestrul fulgerelor n-ar fi acoperit, jocul ar fi fost mai simplu, dar cu cine sa te pui? Flancul a lovit iar, sarind ca ars cu Riga.
Putea fi lasat castigator? Nu. Pentru ca, fiind vorba de un maestru ar fi jucat iar cupa si jocul ar fi fost cazut: cinci carale, doua cupe si o pica egal opt levate. Ce-l incurca cel mai mult pe Bruce Lee din Sud? Asul de cupa. Ce-l tinea in viata? Asul de pica oprind defilarea picilor. Dar Riga de caro era ultima tinere a flancului. Asa ca eroul nostru a ales solutia salvatoare: a acoperit Riga de caro cu Asul de la mort, a tras Asul de pica si pe el a aruncat Asul de cupa care-l incurca. Dupa aceea, tot iute ca un fulger, a jucat doua carale mari din mana si mic spre Riga de tefla. Flancul a acoperit cu Asul, a jucat Dama de cupa