Bursa a suferit ieri una dintre cele mai dramatice scaderi din ultimii ani pe fondul crizei de pe piata externa. Oficialii pietei spun ca aceasta scadere este prea dura si cred ca piata isi va reveni in lunile urmat
Scaderile puternice de la Bursa de Valori din ultimele luni nu reflecta situatia economiei romanesti, ci sunt rezultatul miscarilor de capital ale investitorilor institutionali, sustin participantii la seminarul "Piata de capital - oportunitati si provocari", organizat de ZF impreuna cu Bursa de Valori Bucuresti si partenerii Schoenherr si Asociatii, Raiffeisen Capital&Investment, STK Emergent si IMPACT Developer & Contractor.
"Scaderile actuale sunt consecinte ale mobilitatii capitalurilor din intreaga lume, precum si ale viziunii strategice globale adoptata de investitorii institutionali. Sofisticati si bine informati, investitorii institutionali sunt cei care stabilesc trendul pe pietele de capital din intreaga lume, iar intr-o criza globala, valoarea fundamentala a unei piete conteaza mai putin decat viziunea globala", a declarat, in cadrul seminarului, Liviu Giugiumica, directorul general al societatii de brokeraj CA IB Securities.
Potrivit acestuia, scaderile de la Bursa sunt insa si o consecinta a semnalelor negative la nivel macroeconomic - cresterea ratei inflatiei, adancirea deficitului de cont curent si deprecierea monedei nationale - care, suprapuse peste criza financiara globala, au indepartat investitorii straini de pe piata romaneasca de capital.
"Pentru o revenire a pietei e nevoie de o imbunatatire a indicatorilor macroeconomici pana la jumatatea anului", a precizat Giugiumica.
Cristian Fader, reprezentantul din Romania al fondului olandez MEI, unul dintre cei mai activi investitori de pe Bursa in ultimii ani, sustine ca scaderea actiunilor romanesti nu reflecta o inrautatire a climatului econom