Guvernul si-a deschis larg baierile pungii bugetare si in imensa-i generozitate a decis fara razgandeala sa le acorde profesorilor suma de 150 de euro pe an, adica aproximativ 5 milioane lei, pentru haine. Gestul este de o mare noblete si arata adancul respect pentru cadrele didactice, preocuparea pentru starea sistemului de educatie. Arata, asa cum zicea premierul acum cateva zile, aspiratia spre o Romanie moderna, in care fiecare sa primeasca dupa cat munceste si nimeni sa nu mai stea cu mana intinsa la pomana statului.
Parca le si vad pe doamnele profesoare, brat la brat, gurese si incantate, batand dupa cursuri magazinele in cautarea vreunei fustite, rochite, a vreunui mantou sau pantof rezistent la statul in picioare. Unele cu care sa rupa gura elevilor si, nu-i asa, sa le mentina prestanta nestirbita. Ca sa nu-si mai dea elevele coate ca vin in fiecare zi cu acelasi taior mostenire de familie, cu aceleasi cizme iesite din moda si cu puloverele tocite pe la coate. Sa nu mai rada baietii ca arata ca tovarasele de pe vremuri.
Doamnele si domnii profesori vor avea insa mult de cautat si daca nu vor gasi ceva pe masura pretentiilor de intelectual in magazinele din centru, au la dispozitie supermarketurile, buticurile de pe la periferie, unde precis vor descoperi ceva dragut si neperisabil intr-un intreg an scolar. Ca sa nu mai discutam ca din atata banet se pot cumpara duzini de ciorapi si lenjerie tetra. Dar cele mai avantajoase raman tot magazinele second hand. Cu cinci milioane poti achizitiona de acolo haine nu pentru un an, ci pentru doi-trei. La asta s-o fi gandit si Guvernul in imensa-i grija.
Un singur inconvenient, la second hand nu prea se dau bonuri. Or, bonurile sunt vitale pentru ca ele vor fi dovada ca banii nu au fost cheltuiti aiurea. Pe carti, de exemplu. Sau pe mancare, caci pana si profesorii mananca. Bonurile,