Scriitorul F. Scott Fitzgerald şi soţia sa, Zelda, intră sub lupa romancierului Gilles Leroy, în cartea „Alabama Song“, lansată în prezenţa autorului, joi, la Cărtureşti.
"Amândoi şi-au trăit viaţa ca un roman şi visam să-i transform cu adevărat în personaje de roman“, şi-a introdus scriitorul francez Gilles Leroy eroii cărţii „Alabama Song“, joi seara, la Cărtureşti. Romanul care a câştigat anul trecut una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Franţa, Premiul Goncourt, a apărut în limba română la Pro Editură şi Tipografie.
„Alabama Song“, o privire din interior în zbaterile celui mai răsfăţat şi scandalos cuplu al anilor ’30, scriitorul F. Scott Fitzgerald (1896-1940) şi soţia sa, Zelda, nu are pretenţii de roman biografic, deşi cititorul va fi tentat să-l perceapă astfel. „Nu am scris o biografie, ci un roman. E adevărat însă că înlănţuirea faptelor şi cronologia e reală, am preluat-o de pe două site-uri americane care au datat foarte amănunţit biografiile celor doi“, insistă autorul, care a apăsat pedala ficţiunii cu intenţia de a-i da Zeldei cuvântul.
Frumoasei sudiste i-au fost atribuite, pe nedrept, toate derapajele autorului „Marelui Gatsby“, inclusiv alcoolismul. „Am vrut să-i fac dreptate Zeldei, pentru că a fost tratată foarte prost de criticii şi cititorii americani. Se spunea că, din cauza ei, Scott s-a apucat de băutură, că-l abătea de la scris, ceea ce e fals. Scott se folosea de scrierile ei pentru romanele sale“, şia apărat Leroy eroina, din perspectiva căreia îşi scrie cartea.
Beţia de celebritate
Romanul debutează cu seara lui 1918, în care cei doi se cunosc, la un bal într-un oraş din Alabama. Ea, sudistă bogată, fiica judecătorului Sayre, el, un locotenent chipeş „de 21 de ani şi cu o mulţime de talente“. Doi ani mai târziu, cei doi se căsătoresc şi devin în scurt timp