Cele mai scumpe suprafeţe sunt în centrul Capitalei, unde metrul pătrat ajunge la 4.500 de euro, însă sunt ocolite de clienţi. Sursa: EVZ
Terenurile sunt deja prea scumpe pentru potenţialii clienţi. Chiar dacă specialiştii din domeniul imobiliar se feresc să spună că piaţa a intrat într-un blocaj, aceştia recunosc că numărul tranzac- ţiilor efectuate de la începutul anului a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit agenţilor de real estate prezenţi în cadrul primului târg de terenuri din Capitală, principalele cauze sunt preţurile foarte mari, dar şi lipsa de lichidităţi ca urmare a crizelor financiare din Statele Unite, Spania sau Israel.
La Târgul de Terenuri Expoland deschis ieri la Sala Dalles, metrul pătrat de teren din Capitală porneşte de la 900 de euro pentru loturi în cartiere şi ajunge la 4.500 de euro în zonele ultracentrale. Mai ieftine sunt suprafeţele din jurul oraşului - la Otopeni şi Baloteş ti metrul pătrat costă de la 60 de euro, în timp ce la Pantelimon porneşte de la 120 de euro. Încă accesibile sunt loturile din Frumuşani, unde se găsesc terenuri şi cu 30 de euro/mp. Cea mai mică suprafaţă ce poate fi achiziţionată este de 300 de metri pătraţi.
Investitorii, rămaşi fără bani
Deşi nu se fac tranzacţii, preţurile nu au scăzut, ci, în cel mai bun caz, au stagnat. „Vânzătorii nu mai ţin cont de valoarea proprietăţilor şi fixează preţurile în funcţie de suma de bani de care au ei nevoie pentru investiţiile viitoare“, spune Doina Simion, consultant în cadrul agenţiei Romlider.
La nivelurile actuale, nici pentru dezvoltatori nu mai este rentabil să achiziţioneze suprafeţe mari. „Investitorii mari, care fac achiziţii importante, de peste 15 milioane de euro, sunt mai reticenţi, din cauza crizei internaţionale. Pe acest segment se poate spune că are loc un blocaj temporar. Nu